אם כבר התחלתם בחיפושים אחר דירה חדשה, סביר להניח שכבר נתקלתם במונח "מדד תשומות הבנייה", אין ספק כי מדד זה משפיע באופן ישיר על המחיר הסופי שתשלמו על הדירה שתרכשו. במאמר זה ננסה לענות כל השאלות שאתם צריכים לדעת בנושא ושיסייעו לכם בהליך רכישת הדירה.
מהו מדד תשומות הבנייה?
מדד תשומות הבנייה הוא מדד אשר מנסה לשקף את השינויים שחלים במחירי הבנייה בכל חודש. השינויים הללו מושפעים מרכיבים רבים, ביניהם עלויות של חומרי גלם, כגון: בטון, ברזל, צינורות אינסטלציה, חלונות וכו'. על מנת לנסות לשקף את השינויים במחירי עלות הבנייה, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אוספת מידי חודש נתונים בנושא ומפרסמת את השינוי של המדד, המדד מתפרסם יחד עם מדד המחירים לצרכן ב15 לכל חודש. השינוי במדד מוצג באחוזים, אם המדד עולה אז מחירי עלות הבניה עלו ואם המדד יורד אז מחירי עלות הבניה ירדו.
מי נדרש לשלם את מדד התשומות?
תשלום המדד רלוונטי רק עבור אלו הרוכשים דירה חדשה מקבלן, במידה ואתם רוכשים דירה יד שנייה הסירו דאגה מליבכם. מחירי דירה מקבלן מוצמדים למדד תשומות הבנייה ולכן הוא ישפיע על המחיר הסופי שתשלמו עבור הדירה.
בדרך כלל כאשר נרכוש דירה מקבלן הרכישה תהיה "על הנייר", כלומר הדירה טרם מוכנה ולקבלן ייקח מספר שנים עד שיסיים את בנייתה. כלומר הקבלן מוכר את הדירה במחיר מסוים אך הוא לא יודע מה יקרה בפרק הזמן הזה מבחינת מחירי הבנייה ולכן הוא מצמיד את מחירי עלויות הבנייה לרוכשי הדירה כדי להבטיח שלא יצטרך לשאת בעלויות הבנייה במידה ותהיה עליית מחירים.
חשוב לציין כי מדד תשומות הבנייה נמצא לרוב במגמת עלייה, לכן סביר להניח שאם אתם רוכשים דירה המחיר שלה יעלה בהתאם לעליית המדד.
מהו הסכום שתדרשו לשלם?
הצמדת המדד היא לסכום שטרם שולם לקבלן, כלומר ככל שהסכום שנשאר לכם לשלם לקבלן גבוהה יותר כך הסכום שתצטרכו לשלם עקב ההצמדה למדד יהיה גבוהה יותר. לצורך העניין אם נשאר לכם סכום של 1,000,000 ₪לשלםלקבלעבורהדירה, עלויותהמדדיהיורקעבורהסכוםהזהולאעבורהסכוםשכברשולםלקבלן. כךשככלשנשארהלכםיתרתתשלוםגבוההיותרלשלםלקבלןעלויות המדד שתצטרכו לשלם יהיו גבוהות יותר. במידה ואתם רוצים להעריך מראש מה העלויות שתצטרכו לשלם ניתן לבצע הערכה מראש כמה יעלה המדד בכל שנה ומה הסכום שתצטרכו לשלם בעקבות כך. אך חשוב להדגיש כי לאחרונה המדד עולה בצורה דרסטית ולכן לא ניתן באמת לחזות ולהעריך בכמה הוא יעלה ומה הסכומים שתדרשו לשלם.
מהם הדרכים לצמצום עלויות מדד תשומות הבנייה שתדרשו לשלם?
ראשית נדגיש כי בחוק לא קיימת חובה להצמדה למדד תשומות הבנייה, אך קבלנים אשר מוכרים דירות לרוב לא מוכנים לקחת סיכון ולותר על ההצמדה למדד.
אפשרות ראשונה לצמצום עלויות המדד היא לקבוע עם הקבלן בעת חתימת ההסכם סכום קבוע אותו תשלמו עבור עליות המדד שיתבסס על עליות המדד בשנים האחרונות. כך אתם יודעים מראש מה הסכום אותו תדרשו לשלם ולא תהיו בחוסר וודאות בנושא ותופתעו כאשר תצטרכו להסדיר את התשלום. הסיכויים שהקבלן יסכים לתשלום קבוע מראש אינם גבוהים, אך בכל זאת כדאי לנסות את האפשרות הזאת.
אפשרות שנייה לצמצם את עלויות המדד אשר נדרשים לשלם היא באמצעות הקטנת יתרת התשלום לקבלן. כפי שהוזכר קודם לכן, המדד מוצמד ליתרת התשלומים שנותרה לשלם לקבלן, ככל שתשלמו לקבלן חלק גבוהיותר החלק שנותר לתשלום יהיה קטן יותר וכך גם ההצמדה למדד תהיה קטנה יותר והסכומים יופחתו. כאן חשוב לציין כי מבחינה כלכלית לא תמיד קיימת האפשרות לשלם חלק גדול יותר בעת קניית הדירה, וגם במידה וקיימת האפשרות יש לבחון אותה לפני קבלת ההחלטה בהתאם לתנאי החוזה מול הקבלן והתקדמות הבנייה.
טיפ חשוב בנושא הוא לשים לב מהו המדד הבסיסי שנקבע בחוזה עם הקבלן. המדד הבסיסי הוא המדד אשר ממנו תיבחן העלייה, יש לוודא שבחוזה מופיע המדד האחרון הידוע בעת חתימת החוזה ולא המדד בו החל ההליך מול הקבלן.
מהו התיקון לחוק שנערך ב2022?
בעקבות עליה דרסטית של המדד והעובדה כי רוכשי דירות חדשות נאלצו לשלם עשרות אלפי שקלים נוספים ולעיתים אף יותר, במהלך שנת 2022 תוקן בחוק המכר החלק אשר מתייחס למדד תשומות הבנייה ותוקפו מיולי 2022 בלבד. רוכשי דירות רבים לא יכלול לעמוד בתשלומים אליהם התחייבו בעקבות העלייה במדד ולא ניתן היה לחזות מראש מה יהיו עליות המדד שיצטרפו למחיר הדירה, לכן אנשים רבים חששו מלרכוש דירות חדשות.
מטרת התיקון היא להגביל את מדד תשומות הבנייה כך שתהיה הגנה בנושא כלפי רוכשי הדירות. התיקון הראשון בחוק הוא כי הקבלן יוכל להצמיד רק עד 40% ממחיר הדירה למדד תשומות הבנייה, תיקון נוסף הוא שלא ניתן יהיה להצמיד את מחיר הדירה למדד לאחר תאריך המסירה שנקבע בחוזה. כלומר, ככל והקבלן יאחר במועד מסירת הדירה בפועל הוא לא יוכל להצמיד את המדד למדד הקבוע בזמן הזה אלא רק למדד שהיה במועד המסירה שנכתב בחוזה בין הצדדים.
גם לאחר התיקון החדש שנכנס לתוקף עדיין לא תדעו במדויק מהו הסכום שתדרשו לשלם בעקבות עליית המדד אך התיקון תוחם ומגביל את תשלום המדד כך שתהיה הגנה מסוימת בנושא זה על רוכשי הדירות החדשות. מעבר לתיקון החדש עליכם לדאוג לעצמם ולנסות לצמצם כמה שאפשר את עלויות המדד שתדרשו לשלם בהתאם לדרכים שפירטנו בכתבה וכמובן שחשוב להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בנושא אשר ילווה אתכם בתהליך רכישת הדירה וחתימה על החוזה מול הקבלן. מקווים שהצלחנו לעשות לכם קצת סדר בנושא ולהוריד את מפלס הלחץ והחששות ממדד תשומות הבנייה.
מוכר או קונה
השאירו פרטים ונענה לפנייתכם בהקדם